Hvad er India Pale Ale (IPA) øl?

Hvorfor ved mænd pludselig alt muligt om øl første gang de har smagt en IPA?

Hvis man skal tro Hopdaddys gæsteindlæg på Gastromand, smager IPA bare bedre for mænd, end det gør for kvinder, alene fordi mænd har færre smagløg.

Det er måske meget sigende om IPA: Du skal have en dårlig smagssans for at synes øllet smager godt.

Ikke desto mindre er India Pale Ale én af mine ynglingstyper øl.

IPA er blevet voldsom populære de seneste år, og det er der flere gode grunde til. India Pale Ale findes i mange forskellige versionr. Der er så mange at vælge imellem at de fleste øldrikkere vil kunne finde en IPA øl, der passer til dem.

Samtdig er der også nok variation til at man kan holde en samtale kørende i længere tid. Der er noget at “gå på opdagelse i” i smagen, og det virker nemt tillokkende at bruge vidtløftige beskrivelser som ellers kun kendes fra vinbranchen.

Det kan måske være tiltalende en mand at udbrede sig overfor vennerne med de nyfundne ord, der får ham til at fremstå vidende.

Jeg kan peronlig bare godt lige noget der smager bitter. Til gengæld er jeg ikke særlig glad for lakrids. Man stærk og overekstraheret kaffe og IPA. Det er lige mig.

Hvad er India Pale Ale (IPA) øl?

India Pale Ale (IPA) er en øl-type der er kendetegnet ved, at den er brygget med meget humle, der giver den karakteristisk bitter smag kombineret med en variation af frugtig og blomster-agtig smag. IPA har desuden ofte en højere akolholprocent på 5-7 % end almindelig pilsner øl, der typisk ligger på 4-5 %. IPA er typisk overgæret.

India Pale Ale (IPA) kan drikkes til meget mad. Særlig det mere krydrede eller stræke mad, da den krafige bittehde ikke så nemt forsvinder. Samtidig er øllet ikke optimalt til retter med mildere smag som fisk og pasta.

Historien om IPA beskriver at man at den stammer fra England (eller Storbritanien), hvor man tilsatte ekstra meget humle til øllet for den koncerverende effekt, når man skulde sejle til Indian. Man skulle enten have rent vand eller øl med og det skulle koncerveres.

Hvor meget sandhed, der er i hitorien, er usikkert. Der er formentlig heller ikke været helt meget alkohold i datidens øl, som der er i en moderne IPA.

En af mine absolut ynglings IPA-øl er Jacobsens Yakima. Du kan læse hvorfor her:

Hurtige spørgsmål

Hvad er en Double India Pale Ale (DIPA)?

Når der er ekstra meget af det hele i opskriften kaldes det øllet for Double India Pale Ale (DIPA). Der er altså brugt dobbelt så meget humle og øllet bliver mere bittert og måske mere smagfuldt. Om en DIPA så smager dobbelt så godt, må være op til dig.

Triple India Pale Ale?

Når der bruges tre gange så meget af de smagsfremkalende ingedienser i opskriften kaldes øllet for Triple India Pale Ale (Triple IPA). Der er altså brugt dobbelt så meget humle og øllet bliver mere bittert og måske også mere smagfuldt.

Hvad er en American Pale Ale?

En American Pale Ale minder meget om en IPA med dens bitterhed, sødme, krop og aromaer, men der er ofte brugt nogle mere søde og blomster-agtige humletyper. Øllet er stadig bittert, men kan samtidig også være mere parfymeret.

Hvad er forskellen på Pale Ale og IPA

I Pale Ale er der typisk brugt mindre humle i opskriften og typen bliver altså mindre bitter end mere tradiotionel IPA. For de fleste vil der dog i praksis være en gråzone hvor de to typer flyder sammen og smager ens.

Leave a Comment